Stembevrijding

Zingen met hart en ziel

Wil&Weg Stembevrijding – wat is het? Het woord zegt heel precies waar het over gaat: over het bevrijden van je stem. Veel mensen hebben het idee dat ze niet kunnen zingen. En anderen ervaren bij het zingen dat ze zich inhouden, zich niet goed durven laten horen, hun best doen om zo mooi mogelijk te klinken – en dat is weinig bevredigend. Maar iedereen kan van nature zingen. Het zijn alleen onze gedachten over wat zingen is, en hoe het zou moeten klinken, die ons tegenhouden.

Alles mag er zijn

Stembevrijding is een proces waarin je telkens weer wordt uitgenodigd om dat wat er in jou leeft te laten horen, zonder je in te houden of te forceren.
Daarbij mag alles er zijn. Liefde, verlangen en vreugde evengoed als pijn, verdriet of rouw. Luister maar eens naar een fado om te ontdekken hoe pijn kan worden tot de prachtigste muziek.

Bevrijdend

Al doende gaat je stem steeds vrijer klinken, al zingend wordt er ook steeds meer in jouzélf bevrijd. Bevrijd van wat verstopt is geraakt en verkrampt. Bevrijd van jouw oordeel en dat van anderen over hoe iets zou moeten zijn.
Bij stembevrijding gaat het niet over goed of fout. Er is geen ‘goede’ of ‘foute’ manier van zingen. Er is alleen jouw waarheid die gezongen wil worden, jouw stem die ten volle wil klinken.
Als stembevrijder sta ik in dienst van jouw proces, en ben op zoek naar wat daarin voor jou behulpzaam kan zijn.

Wat wil naar buiten?

 Het begint altijd bij je lichaam, bij je stem, bij het zingen en wat je daarin tegenkomt. Maar het proces kan veel verder gaan dan je stem alleen, het gaat immers om alles wat er in jou leeft en naar buiten wil. Daar naartoe gaan door middel van je stem heeft veel voordelen. Muziek werkt op een heel diep niveau in ons lichaam en in ons brein. Door de trilling van de muziek en van de stem, kom je op diepere lagen in jezelf, waar je met woorden niet zo makkelijk komt.
Het is dan ook heel goed mogelijk om stembevrijding in te zetten in een proces van supervisie of coaching, als een andere ingang, buiten de woorden om.

Je moet het ervaren

 Omdat het dieper gaat dan woorden, kan ik met woorden alleen ook niet beschrijven wat stembevrijding is en kan doen. Je moet het eigenlijk gewoon ervaren. Je bent van harte welkom om bij mij (Wil) te komen onderzoeken wat stembevrijding voor jou en voor jouw stem kan doen.

Een kennismakingsgesprek is gratis, een individuele stembevrijdingssessie van een uur kost € 60. Je kunt een losse afspraak maken, of een serie van bijvoorbeeld zeven of tien keer afspreken met een vaste regelmaat, als je wat dieper wilt gaan.

Ik kan ook op uitnodiging een workshop stembevrijding verzorgen. Als ik zelf een workshop organiseer, zal dat op deze site worden gepubliceerd.

Het is mogelijk stembevrijding te combineren met coaching. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Vraag het gerust!